Friday, September 14, 2012

Προσέξτε την επιχείρηση σας



Του Δρ Κώστα Γ. Κονή



Με πολλή λύπη παρακολουθώ αρκετούς επιχειρηματίες μας να μεμψιμοιρούν για τη δύσκολη  οικονομικά περίοδο που περνάμε και να θεωρούν ότι όλα έχουν τελειώσει.
Καταφεύγουν, λοιπόν, σε λύσεις και ενέργειες οι οποίες μόνο χειρότερη μπορούν να κάνουν την κατάσταση. Παραμελούν την επιχείρησή τους, δεν αναζητούν δημιουργικές λύσεις και διεξόδους και «διορθώνουν» καταστάσεις καταστρέφοντας πολλές φορές.

Άκουσα, λοιπόν, σήμερα ότι «λόγω της κρίσης», ιδιοκτήτες επικερδών επιχειρήσεων, που δεν μειώθηκε ιδιαίτερα η δουλειά τους εξαιτίας της κατάστασης της οικονομίας, προχώρησαν σε μειώσεις στους μισθούς των χαμηλόμισθων υπαλλήλων τους. Μάλιστα, οι ίδιοι δεν έχουν μειώσει τις τιμές των υπηρεσιών που προσφέρουν αλλά τις αύξησαν! Θεωρώ ότι τέτοιες ενέργειες, πλήττουν αντί να στηρίζουν τις επιχειρήσεις μας. Αν υπάρχει αληθινή και τεκμηριωμένη κατάσταση και πάντα αφού προηγηθεί συνεννόηση και συναίνεση, ίσως να έχει βάση ένα τέτοιο μέτρο. Όταν, όμως, λέμε απλά «λόγω της κρίσης» είναι επιεικώς απαράδεκτο.

Το ανθρώπινο δυναμικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχει μια επιχείρηση. Όπως ακριβώς δεν γρατσουνίζουμε, δεν χτυπάμε, δεν πετάμε κάποιο  υλικό αντικείμενο που είναι πολύτιμο, τόσο περισσότερο δεν το κάνουμε με τους ανθρώπους-συνεργάτες μας. Γιατί μπορεί κάποιος να παραμένει σε μια δουλειά λόγω και των δύσκολων ίσως καιρών. Πού πάει, όμως, το ηθικό και το μεράκι του όταν βλέπει ότι από πολύτιμος γίνεται ο …τελευταίος τροχός της άμαξας;

Δεν θα ήθελα με τα πιο πάνω να θεωρηθεί ότι υποτιμώ τις δυσκολίες και τους αγώνες των επιχειρηματιών μας. Πάντοτε με αρθρογραφία και αλλιώς τούς στήριξα και υποστήριξα ότι δικαιούνται και έπρεπε να έχουν περισσότερα πραγματικά κρατικά σχέδια στήριξης και καλύτερη αντιμετώπιση και από το κράτος και από το τραπεζικό σύστημα. Άλλο, όμως, αυτό και άλλο η ηττοπάθεια, η μεμψιμοιρία και οι σπασμωδικές λανθασμένες κινήσεις. 

Περνάμε δύσκολα. Ναι. Περάσαμε όμως και χειρότερα. Πού είναι η δημιουργικότητα και αγωνιστικότητά μας; Πόσο αξιοποιούμε τις συνεργασίες εντός και εκτός της Κύπρου; Πόσο αξιολογούμε και διορθώνουμε τη στρατηγική μας έτσι που να προσαρμόζεται στις νέες ανάγκες και συνθήκες; Και δεν αναφέρομαι μόνο στις δύσκολες οικονομικά συνθήκες. Εννοώ και τις συνθήκες που δημιούργησαν   νέες τεχνολογίες, το διαδίκτυο, τις δυνατότητες ανάθεσης εργασιών σε συνεργάτες στο εξωτερικό, στην εκπαίδευση, σε νέους τομείς, στην προώθηση νέων προϊόντων και υπηρεσιών κ.ά.
Ας βάλουμε λοιπόν τη δημιουργικότητα μας να δουλέψει. Πολλές επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν και μεγαλούργησαν ακόμα και σε περιόδους μεγάλης οικονομικής κρίσης. Ας μη «βελτιώνουμε» προσωρινά χτυπώντας στην ουσία την ίδια την επιχείρησή μας. Μηδενίζοντας κάθε επένδυση στο μάρκετινγκ και την εκπαίδευση των στελεχών μας δεν είναι δημιουργικοί τρόποι εξοικονόμησης λεφτών αλλά βήματα σίγουρης καταστροφής.
Υπάρχουν γύρω μας, αλλά και στην παγκόσμια πλέον οικονομία και χώρες και ανάγκες που θα μπορούσαμε ίσως να ικανοποιήσουμε με δικά μας προϊόντα και συμμαχίες. Υπάρχουν αναδυόμενες οικονομίες. Το εξετάσαμε σοβαρά;

Ποια είναι, όμως, τα προϊόντα αυτά; Ποιες είναι οι χώρες αυτές; Αυτά θα έπρεπε να μας απασχολούν. Διαφυλάσσοντας, όμως, ταυτόχρονα τις επιχειρήσεις και το ηθικό μας και αναβαθμίζοντας οπωσδήποτε – και χωρίς καθυστέρηση - τον επαγγελματισμό μας.
Η Κύπρος θα ξεφύγει αργά η γρήγορα από τη δύσκολη αυτή περίοδο.

Η ανάπτυξη θα έρθει. Τα πρόσφατα θεόσταλτα ευρήματα φυσικού αερίου είναι λόγος πραγματικός για αισιοδοξία και αληθινό σημάδι αναπόφευκτης ανάπτυξης. Ας το θυμόμαστε αυτό και ας το χαρούμε. Δεν είναι κακό να χαιρόμαστε και να ευχαριστούμε το Θεό για αυτό.

Ας αξιοποιήσουμε, όμως, την περίοδο αυτή ενισχύοντας την επιχειρηματικότητά μας, αξιοποιώντας τη δημιουργικότητα και τα θετικά μας και προσέχοντας τις επιχειρήσεις μας. Τώρα είναι η ώρα για ποιοτική σκέψη, αξιολόγηση του παρελθόντας και αισιόδοξου σχεδιασμού του μέλλοντος. 


Δρ Κώστας Γ. Κονής

Γενικός Διευθυντής Innovage Consulting, 
Επισκέπτης Καθηγητής Πανεπιστήμιο Λευκωσίας


No comments: