Wednesday, September 19, 2012

Συναίνεση ναι... συνένοχοι όχι

Του Παναγιώτη Αντωνίου
Η Κύπρος ζει μια πρωτόγνωρη οικονομική τραγωδία. Οι άνεργοι αυξάνονται, οι επιχειρήσεις κλείνουν, η χώρα μας φτωχαίνει. Ο ΔΗΣΥ προσπάθησε να είναι ήπιος στην κριτική του προς την κυβέρνηση, αλλά δεν μπορούσε να κλείσει τα μάτια στην καταστροφική πολιτική του κ. Χριστόφια που ανατίναξε το υπόβαθρο της επιβίωσής σας σε αυτή τη γωνιά της γης, την οικονομία μας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έτεινε χείρα συνεργασίας στην κυβέρνηση διότι αυτό που προέχει είναι η διάσωση της πατρίδας μας. Το ΑΚΕΛ αντί να το εκτιμήσει, πριν ακόμα ορίσει τη σύσκεψη των κομμάτων για την οικονομία, στήνει ένα σκηνικό επίρριψης των ευθυνών για τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγήσει την Κύπρο στο ΔΗΣΥ!
Φταίει, λένε, ο Αναστασιάδης και ο Αβέρωφ διότι ήρθε στην Κύπρο η τρόικα, επειδή είπαν ότι θα έπρεπε να ερχόταν πιο σύντομα. Αυτό που είπαν ήταν πως οι συνθήκες που δημιούργησε η κυβέρνηση κατέστησαν εδώ και πολύ καιρό αναπόφευκτη την κάθοδο της τρόικας. Δυστυχώς είναι δύο χρόνια που χρεοκόπησαν την Κύπρο, είναι δύο χρόνια που βγήκαμε από τις αγορές και είναι δύο χρόνια που αυτή η κυβέρνηση δεν άφησε καμιά άλλη επιλογή από την προσφυγή στο μηχανισμό. Και όσο πιο έγκαιρα το αντιλαμβανόταν, τόσο πιο ήπια θα ήταν τα μέτρα.


Αντί τούτου, κατέφυγε στο ρωσικό δάνειο των 2,5 δις που προβάλλεται σαν επίτευγμα. Αλλά το ρούφηξε η μαύρη τρύπα της οικονομίας που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ. Αυτή η τρύπα θα ρουφούσε και τα 5 δις, αν καρποφορούσαν οι προσπάθειες της κυβέρνησης για νέο δάνειο. Αυτή ήταν η στρατηγική τους; Να δανείζονται 2,5 δις το χρόνο; Χωρίς να νοιάζονται ποιος θα τα πληρώσει. Και όλα αυτά στη λογική αυτοί να περάσουν καλά, να παραπλανούν το λαό με πρόχειρες και σίγουρα επιζήμιες δήθεν λύσεις και ας κληρονομήσουν τα ασήκωτα χρέη οι επόμενες γενιές.


 


Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν είναι τόσο ανεύθυνος, ούτε έφερε την τρόικα στην Κύπρο, ούτε δημιούργησε τα χρέη, ούτε ήταν αυτός που έλεγε ότι θα βγούμε αλώβητοι από την κρίση. Ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν και είναι πρόθυμος να μοιραστεί το βάρος για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την κρίση διότι είμαστε επιβάτες στο ίδιο καράβι. Η κυβέρνηση αντί να ανταποκριθεί θετικά και να ενημερώσει υπεύθυνα την πολιτική ηγεσία, κρατούσε για δύο μήνες κρυμμένες τις προτάσεις της τρόικας. Όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι έκανε επιλεκτικές διαρροές και ακολούθως, με ένα πολιτικά ανέντιμο τρόπο, προσπαθεί διά της γνωστού προπαγανδιστικού μηχανισμού του ΑΚΕΛ να υποβάλει στην κοινή γνώμη ότι ο ΔΗΣΥ περίπου συμμετείχε στη συγγραφή των προτάσεων της τρόικας!

Ο καθένας γνωρίζει πως ο ΜΟΝΟΣ συνομιλητής της τρόικας όλους αυτούς τους μήνες είναι η κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ διά των στελεχών του που συμμετέχουν στη διαπραγματευτική ομάδα. Ήταν μετά από τις συζητήσεις που η τρόικα είχε με την κυβέρνηση που κατέληξε στις εισηγήσεις της. Ο ΔΗΣΥ και η υπόλοιπη πολιτική ηγεσία, αγνοούσαν και εξακολουθούν και σήμερα να αγνοούν, γιατί αυτή ήταν η επιλογή της κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ, τόσο τις προτάσεις της τρόικας όσο και τις προτάσεις, αν υπάρχουν, της κυβέρνησης.


Ο Νίκος Αναστασιάδης πρότεινε και επιμένει στη συναίνεση αλλά το ΑΚΕΛ επιζητά συνενόχους. Δεν θα τους βρει στο Δημοκρατικό Συναγερμό. Γιατί με αυτές τις μεθοδεύσεις δεν σώζεται η πατρίδα μας.
Παναγιώτης Αντωνίου
* Γενικός Διευθυντής
Δημοκρατικού Συναγερμού

Αντιπαραθέσεις

No comments: